Selecteer een pagina

Ik? Ik ben uniek!

Ik ben er al bijna weer aan gewend, op zoek naar een nieuwe baan. 

Helaas kreeg ik in augustus, de dag na mijn vakantie, te horen dat mijn functie als Retail Proces Manager vervallen was. Het bedrijf had besloten het op een andere manier te doen en dat betekende met één man minder. Het had niets met mijn resultaten of kwaliteiten te maken maar een keuze op operationeel niveau. Ik werd per direct vrijgesteld van werk en ik kon naar huis. Wat doe je dan? Onderweg naar huis heb ik iedere recruiter die ik in mijn telefoon had staan gebeld en aangegeven wat me overkomen is en dat ik weer op de arbeidsmarkt sta. Ook op Social Media heb ik iedereen in mijn netwerk op de hoogte gebracht van mijn nieuwe situatie. Ik heb veel reacties en steunbetuigingen ontvangen van diverse mensen, fantastische aanbevelingen voor op mijn LinkedIn profiel gehad, erg fijn allemaal! De meest gehoorde/gelezen reactie is “jij hebt zo weer een andere baan”. Ook heb ik direct diverse interessante reacties en kansen gehoord en in de mail ontvangen, helaas tot op heden nog geen concrete baan.

In de tussentijd heb ik bij mijn werkgever aangeven dat mijn contract doorloopt en dat het natuurlijk leuk is om thuis te zitten maar dat ik daar ook een beetje “gek” aan het worden ben. We zijn overeen gekomen dat ik tot het einde van mijn contract een aantal dingen doe voor de afdeling inkoop. Niet top, maar je bent onder de mensen en je blijft betrokken bij het arbeidsproces. Mocht ik een andere baan vinden dan kan ik snel weg, dat is natuurlijk wel een belangrijke afspraak in dit soort situaties!

Nu ben ik dus alweer een tijdje op pad naar een andere baan. Wat mij tijdens de vorige sollicitatieronde al opviel is dat het niet uitmaakt wie je bent of wat voor persoon je bent. Het enige dat telt voor de gemiddelde company recruiter is of jij binnen de profiellijntjes past. Ik heb nu een fiks aantal afwijzingen ontvangen die duidelijk aangeven dat ik geschikt ben voor de functie maar helaas hebt u geen ervaring in, fashion, drogisterijen, mode, onze producten en “u woont niet in de regio”.  Het is niet helemaal raar, ik heb een aantal company recruiters gesproken en als je dan hoort dat het aantal sollicitanten enorm is heb je ook de keuze om zo te selecteren. Het blijft natuurlijk een keuze om als company recruiter zo je selectieprocedure te doen. Er is sinds vorig jaar niets veranderd in het eerste selectie proces. In mijn Blog “Stilte” van afgelopen november (2013) sta ik al stil bij de manier van reageren en wat dat met je doet. 

Het vooruitzicht om eind januari 2015 zonder werk te zitten trekt mij helemaal niet, dus aan de slag.

Op zoek naar een manier om meer op te vallen heb ik afgelopen week  lopen sparren met Etchica Voorn (Talentroom). Zij begrijpt precies waar het probleem zit en zij gaf aan dat het niet alleen om je werkervaringen dient te gaan maar om de persoon die je bent en de toegevoegde waarde die jij als persoon hebt op de functie en voor het bedrijf. Die unieke persoon Diederik van Lieshout kom je maar één keer tegen in die stapel van sollicitanten! Dat moet die persoon die de selectie doet zien en snappen. Het betekent eigenlijk dat de selectie op een volledig andere manier plaats zou moeten vinden. Je zou moeten kijken naar de toegevoegde waarde, de talenten van de persoon. Past hij/zij binnen de groep en in het bedrijf. Als dan de werkervaring ook nog overeenkomt is het goud. Nu is werkervaring het belangrijkste en vaak het enige waar naar gekeken wordt. Mensen die op een andere manier van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn zijn al afgewezen. Dat kan ik natuurlijk niet veranderen. Wat ik wel kan veranderen is mijn eigen aanpak. Mijn persoonlijke aanpak is dat ik mijn ervaring in de fashion ga uitbreiden. Verder ga ik meer mensen in mijn netwerk uitnodigen voor een bakje koffie, om eens te sparren of te kijken of ze mij kunnen helpen of ik hen.

Afgelopen vrijdag heb ik diverse mensen in mijn netwerk persoonlijk gevraagd om met mij mee te denken en te helpen om mijn ervaring en kennis richting de fashion uit te breiden. Een paar weken stage lopen in de fashion en/of met succesvolle ondernemers praten over hun branche en manier van werken. Ik ga natuurlijk geen 5 jaar ervaring goed maken maar wel een indruk krijgen van wat er in een fashion bedrijf gebeurt en wat de verschillen zijn.…….. De eerste gesprekken en reacties zijn al binnen. Lekker hoor een werkend netwerk! 

Natuurlijk blijft het belangrijk wat ik wil met mijn toekomst. Ik ben niet alleen op zoek naar een baan maar naar een bedrijf waar ik mijn talenten succesvol kan inzetten en mezelf kan verbeteren! 

Ik? Ik ben Diederik van Lieshout en ik ben uniek!