Selecteer een pagina

Even geduld…..

Zo, weer een maand voorbij. Ik heb net mijn werkeloosheidsuitkering aangevraagd en ben gestart met het plaatsen van mijn CV op werk.nl (dat is nog een hele klus..). De afgelopen maand heb ik opnieuw interessante mensen mogen ontmoeten en een aantal bedrijven leren kennen. Natuurlijk heb ik op een aantal functies “gewoon” gesolliciteerd en daar ook de gebruikelijke afwijzingen voor ontvangen. Via mijn netwerk ben ik met een aantal mensen en bedrijven in gesprek gekomen. Door het gebruik van mijn netwerk kom ik in ieder geval in gesprek met mensen van de organisatie en niet alleen met een HR afdeling of een (Company) recruiter. Ik heb de afgelopen maanden ook buiten de Retail een paar lijntjes uitgegooid. Maar als je binnen de Retail al precies binnen het malletje moet passen is dat natuurlijk buiten de Retail niet anders….. Concreet? Tot op heden kan de vlag nog niet buiten.

Wat mij afgelopen week toch weer verraste is dat ik een afwijzing kreeg omdat ik geen Fashion ervaring heb. Bij het bedrijf dat mij afwees heb ik een assessment en een case gemaakt en twee gesprekken gevoerd. Toch krijg ik na twee weken beraad te horen dat mijn gebrek aan Fashion kennis de doorslag heeft gegeven. Ik ben het niet geworden. Je snapt dat ik hier enorm van baal. Ik heb naar de persoon die mij met dit nieuws gebeld heeft ook uitgesproken dat ik het erg jammer vind dat men de keuze voor mijn persoon niet durfde te maken. Het is al vervelend om een afwijzing te krijgen. Het is enorm irritant om het hele traject te doorlopen en dan een afwijzing te krijgen op iets dat op mijn CV al te lezen was. Ik heb er geen baan aan overgehouden maar wel leuke gesprekken gehad en mijn netwerk aangevuld. Verder heb ik nog steeds een goed gevoel bij dat bedrijf en bij de mensen die ik daar gesproken heb. 

En nu? We gaan gewoon weer verder. We zien het positief. Voor mijn gevoel ben ik de afgelopen weken erg dicht bij een nieuwe baan geweest. 

Toch blijft er iets knagen……

Wat is toch dat grote verschil tussen Retail en Fashion Retail?

Ik zie het verschil namelijk niet direct. Misschien is dat ook mijn probleem. Ik heb de afgelopen tijd verschillende mensen uit de Fashion gesproken die dat verschil ook niet echt kunnen benoemen. Ik noem nu Fashion maar als het over Retail gaat moet kennelijk iedere vacature ingevuld moet worden door iemand uit de branche. Op deze manier ben

je natuurlijk zeker van iemand die je niet veel hoeft te leren. Terwijl ik denk dat iemand die het product nog niet helemaal kent makkelijker is, je hoeft hem per slot van rekening alleen maar dingen aan te leren i.p.v. “oude” ervaringen en ideeën af te leren. Een nieuwe medewerker uit dezelfde branche geeft geen zekerheid dat het in één keer goed zal gaan. Natuurlijk preek ik nu voor eigen parochie en wil ik aan de slag om eindelijk weer met mensen en winkels te kunnen werken. Ik blijf het toch interessant vinden waarom bedrijven die keuze maken en niet het lef hebben om een echte frisse wind door het bedrijf te laten waaien. Het blijft mij verbazen dat men op zoek blijft naar een persoon die de juiste product ervaring heeft en niet op zoek is naar een persoon met Retail ervaring die binnen het team past! De bedrijven waar ik op gesprek ga zijn bedrijven die ik als werknemer, klant en mens absoluut interessant vind. Ik heb de uitnodigingen voor bedrijven waar ik mij zelf niet zie werken afgewezen. Ik blijf kieskeurig! 

Ik heb in mijn Blogs regelmatig het belang van een werkend netwerk benadrukt! Een werkend netwerk krijg je niet zomaar. Je moet continu investeren in je netwerk. Deel berichten en meningen die jij belangrijk of interessant vindt. Laat horen (lezen) wat je van bepaalde zaken vindt door in de discussie mee te doen. Je moet geen netwerk gaan bouwen als je een andere baan wilt of als je merkt dat het bij het bedrijf waar je werkt niet lekker gaat. Mijn netwerk bestaat al een flinke tijd. Ik ben begonnen toen ik nog een leuke baan had en graag mijn mening wilde toetsen bij andere mensen dan alleen mijn offline sparringpartners. Ik heb gemerkt dat je door informatie en meningen te delen erg veel terug krijgt en ook wat kan vragen aan mensen in je netwerk. Ik wil niet weten hoe ik ervoor had gestaan zonder het delen van mij Blogs en mijn aanwezigheid op Sociale media. Op dit moment zie ik wekelijks tips voor banen op de mail binnenkomen. Naast de tips is het natuurlijk geweldig om te zien dat mensen je willen helpen. Het is ook weer een contactmoment met andere mensen! Je ziet dat je mening gewaardeerd wordt en dat mensen zich herkennen in de dingen die jij in je Blog schrijft. Het valt mij op dat zowel LinkedIn als Twitter en Facebook voor mij hierin evenredig succesvol zijn. 

Stapje voor stapje kom ik dichter bij een nieuwe baan in (waarschijnlijk toch) mijn geliefde Retailbranche! Er lijkt een positief einde in de lucht te hangen. Ik heb vorige week een goed gesprek gehad met een potentiële nieuwe werkgever. Een leuk bedrijf met mooie producten in voor mij het juiste segment. Aardige, gedreven mensen en een functie die mij op het lijf geschreven is. Ik heb er enorm veel zin in. Helaas nog even wachten op, ik hoop, een positief antwoord. Maar tot dat moment.

Nog even geduld…….